2009. december 15., kedd

Olasz karácsonyi kalács (Panettone)

Olasz karácsonyi kalács
(Panettone)

A Budafoki élesztő oldaláról van a recept, csak egy kicsit átalakítottam.

Hozzávalók:
500 g liszt, 40 g BUDAFOK élesztő, 100 g cukor, 125 ml langyos tej,
6 tojás sárgája, 200 g margarin, 1 citrom reszelt héja, 1–1 csipetnyi só, csipetnyi őrölt fahéj, szegfűszeg, [cukrozott citrom- és narancshéj, 50 g cseresznye- vagy meggybefőtt, 100 g mazsola (vagy kandírozott gyümölcs)]*, a megkenéshez egy tojás sárgája.

*Ezt a részt én úgy csinálom, hogy legalább 10 dkg citrom-vagy narancshéj kockát (Tescoban olcsón lehet kapni) teszek és nem befőttet, hanem aszalt gyümölcsöt még. Ez lehet sárgabarack és/vagy szilva, eper stb., ki mit szeret, mi nem rajongunk a mazsoláért.


(Panettone)" title="" align="right">

Az élesztőt megfuttatjuk langyos, enyhén cukros tejben. A lisztet egy tálba öntjük, a közepén kialakítunk egy mélyedést, abba beleöntjük a megfuttatott élesztőt, kidolgozzuk, és kb. 30 percig hagyjuk kelni a kovászt. A maradék cukrot, tejet és a tojássárgáját, valamint a margarint és a fűszereket a tésztához adjuk. Addig gyúrjuk, míg a tészta le nem válik a tál falától. Letakarjuk a tálat egy konyharuhával és kb. 1 óra hosszat duplájára kelesztjük.

Apróra vágjuk a narancs- és citromhéjat, a meggy- vagy cseresznyebefőttet (ha kandírozott gyümölcsöt használunk, akkor értelemszerűen ezt a műveletet elhagyjuk). Egy kb. 20 cm-es formába sütőpapírt teszünk (a sütőformának magasnak kell lennie), kikenjük vajjal és beszórjuk liszttel. A tésztát kinyújtjuk, rászórjuk a felaprított gyümölcsöket és mazsolát, majd alaposan összegyúrjuk. Belerakjuk a sütőformába és letakarva még egy órán át pihentetjük. A sütőt 200°C-ra előmelegítjük. A panettone tetejét keresztalakban bevágjuk, megkenjük tojássárgájával. Kb. 45 percig sütjük.* Amikor kihűlt, megszórjuk porcukorral.

* szerintem kicsit tovább kell sütni, én tűpróbával nézem

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése