2009. december 1., kedd

Sütőtökleves

Hozzávalók:
1 sütőtök (kis-közepes)
1 lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2-3 leveskocka
szerecsendió
fahéj
2 dl tejszín

1 sütőtököt megsütünk sütőben (ha nem túl meggyőző a színe-illata, be szoktam kicsit mézezni).
Lereszelünk (vagy apróra vágunk) egy lilahagymát (ha nagy, akkor elég a fele), két fokhagymagerezdet összenyomunk. Ezeket egy kis olívaolajon megpirítjuk, majd jöhet rá egy kis szerecsendió (kb. 1 teáskanálnyi). Ezután felöntjük 1-1,5 l vízzel (attól függően, mekkora a tök, illetve milyen sűrűn szeretjük a levest), dobunk bele 2-3 leveskockát (húsleves vagy zöldségleves is lehet, ajánlom a dm-es alnatura terméket, abban nincs színezék-tartósító stb.), és ezzel felforraljuk a vizet. Ezután összeturmixoljuk a puhára sült sütőtököt a lével, majd hozzáöntünk egy tejszínt és szórunk bele őrölt fahéjat, rottyantjuk egyet és kész. Szoktam bele tenni levesgyöngyöt, hipermarketekben kapni, Landleben márkájú, és „Bakki’s for kids” vagy „Backerbsen” van ráírva – Luca klasszisokkal szívesebben kanalazza a krémleveseket, ha van mit kihalászni.

Változat: ez egy S.J. recept saját értelmezésben J - S.J. zsályával ízesti, nem szerecsendióval, illetve fahéj helyett lehet próbálni szegfűszeggel is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése