2009. október 15., csütörtök

Receptek 4-6 hónapos babáknak

A receptek a www.kismamablog.hu -ról vannak! Köszönjük!!!!

Receptek 4-6 hónapos babáknak


4-6 hónapos korban elsősorban gyümölcsleveket és pépeket érdemes
adni a babának, de megpróbálkozhatunk már egyes főzelékekkel is.
A pépek mindig az ebben a korban már fogyasztható
gyümölcsökből-zöldségekből készüljenek. Gyümölcsök esetében
érdemes nyersen turmixolni őket, esetleg egy kis anyatejjel keverve.
Bizonyos gyümölcsöket főzhetünk, párolhatunk is, például az almát
meg lehet sütni sütőben és úgy turmixolni a picinek, a sütőtököt
pedig süthetjük vagy főzhetjük is, és ezt követően turmixolhatjuk
össze.

A zöldségeket érdemes kevés vízben megpárolni és a főzőlével
(vagy annak egy részével turmixolni), ugyanis főzés közben az
értékes ásványianyagok, vitaminok egy része kioldódik a vízbe.

A főzelékek elkészítése igen egyszerű: 1 közepes szem krumplit
megtisztítunk feldarabolunk és jó puhára főzünk, ehhez turmixoljuk
hozzá a megpárolt zöldségfélét vagy a nyers gyümölcsöt 1/3-2/3
arányban (a krumpliból 1/3, a zöldségből-gyümölcsből 2/3). Ilyen
módon féléves korban készíthető: alma-krumpli, répa-krumpli, céklakrumpli
és sütőtök-krumpli keverék.

Rizst is adhatunk már fél éves korban. Ez gyümölcsökkel együtt is jól
kombinálható, adhatjuk meggyel, őszibarackkal, almával vagy
céklával is, akár kész gyümölcspéppel, akár gyümölcslével is
keverhetjük. Ha péppel keverjük, az rizs aránya 1/3-ad, a gyümölcsé
2/3-ad legyen. Gyümölcslé esetén fele-fele arányban keverhetjük.

A gesztenye jól kombinálható gyümölcslevekkel, bármelyik ebben az
életkorban adható gyümölcslevet vagy pépet hozzáadhatunk. A
gesztenyét ne süssük, hanem főzzük, így biztosan elég puha lesz.
Ha amiatt aggódunk, hogy a gyümölcspép egy étkezésre nem elég a
babának, akkor kombinálhatjuk gabonapehellyel is. A Milupa
hétgabonás pehely fél éves kortól már adható és bármilyen
gyümölcspéppel, gyümölcslével keverhetjük. Ne keverjük a
gyümölcsöt keksszel vagy baba piskótával, ezek nem
gluténmentesek, ezért súlyos allergiát okozhatnak a picinél!

Gyümölcslevet is bármelyik gyümölcsből magunk készíthetünk
gyümölcscentrifugával vagy, ha ilyenünk nincs, akkor a gyümölcsöt
megtisztítjuk, meghámozzuk, leturmixoljuk és forralt vízzel vagy
babavízzel keverjük a pépet, amíg iható állagú nem lesz. A vízzel
együtt is érdemes turmixolni. Ha nagyon sűrű lett, teaszűrőn
leszűrhetjük.

Almalé

Két szép nagy lédús almát turmixolj le egy teaszűrőn szűrd át a levét.
Ha nagyon sűrű lett kevés forralt vízzel vagy babavízzel higíthatod.


Egyszerű almapép

Egy közepes szem almát meghámozunk és jó alaposan
összeturmixolunk vagy reszelőn lereszeljük.

Almapép válogatós babáknak

Ha nem akarja megenni a baba az almát a la nature, akkor így
készítsük el neki: 1 szem almát vágjunk ketté és sütőben pároljuk,
amíg meg nem puhul (200 fokon kb. 20 perc alatt), szabadítsuk meg
a héjától és turmixoljuk össze.


Almapüré

Meghámozva, és a magházát eltávolítva kis kockákra vágjuk az
almás, és kevés vízben 5 perc alatt puhára főzzük. Ezután
szétnyomkodva, vagy turmixgépben keverve, esetleg egy kis
anyatejjel higítva kínálhatjuk a babának.

Szőlőpép

A szőlőszemeket szabadítsuk meg héjuktól, magozzuk ki, majd
turmixoljuk össze.


Répapüré

Két szál sárgarépát kevés vízben pároljunk meg, majd turmixoljuk
össze úgy, hogy közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag
elérése érdekében.

Répafőzelék


Egy szál sárgarépát tisztítsunk meg, szeljük karikákra, egy közepes
szem krumplit tisztítsunk meg, szeljünk apróra, a kettőt
együtt főzzük. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy
közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag
elérése érdekében.


Sárgarépapép


Csavarjuk fóliába az alaposan megmosott sárgarépát. Süssük 200
Celsius-fokon fél órán át. Húzzuk le a héját, majd turmixoljuk össze
egy kis anyatejjel.
Alaposan megtisztítva és kis kockákra vágva is puhára főzhetjük
annyi vízben, ami ellepi. Ezután turmixoljuk egy kis anyatejjel vagy
tápszerrel.


Almaszósz

1 szem almát tisztítsunk meg és daraboljuk apróra. 1 szem krumplit
tisztítsunk meg és apróra vágva főzzük meg, az utolsó 5 percre
tegyük mellé az almát is. Ha megpuhult, turmixoljuk össze úgy, hogy
közben a főzővízből is hozzáadunk a megfelelő állag elérése
érdekében.


Céklafőzelék


1 db céklát hámozzunk meg és apróra
vágva főzzük puhára annyi vízben,
amennyi éppen ellepi. A krumplit vele
együtt főzzük meg, ha megfőtt,
turmixoljuk össze, a sűrűségét a főzővízzel állítsuk be, de tehetünk
hozzá anyatejet is.

Répalé

A legegyszerűbb gyümölcscentrifugán elkészíteni, de anélkül is
kivitelezhetjük, ha kislyukú reszelőn jó apróra reszeljük a fiatal répát
és szűrőn átnyomkodva kiszűrjük a levét.


Körtepép

A megtisztított körtét jó alaposan összeturmixoljuk, a
legjobb, ha puha, érett körtéből készítjük.

Körtelé

A körtét megtisztítjuk, összeturmixoljuk és teaszűrőn leszűrjük a
levét. A legjobb túlérett körtéből csinálni, ami jó lédús. Ha nagyon
érett a körte, akkor a turmixolással nem is kell bajlódni, elég
összenyomkodni a körtét jó alaposan és kis babavízzel vagy forralt
vízzel higítani és máris kész a körtelé!


Őszibarack-turmix


Egy nagy szem meghámozott őszibarackot 2 deci anyatejjel vagy
tápszerrel összeturmixolunk.
Burgonyapüré
Alaposan megmossuk, majd 200 Celsius-fokos sütőben harminc
percig sütjük a burgonyát. Válasszunk sárga héjú fajtát, mert puhára
sül, így villával is könnyedén szétnyomhatjuk.

Téli főzelék


Egy közepes szem burgonyát
meghámozunk, felkockázunk és
felteszünk főni annyi vízzel, hogy éppen
ellepje. 1 szelet sütőtököt meghámozunk, kimagozunk és apróra
kockázunk. Amikor a krumpli félig megfőtt, beletesszük a sütőtököt.
Amikor kész, 1 szem meghámozott, kimagozott, apróra vágott almát
beleteszünk és turmixoljuk. Saját levével higítjuk.


Gyümölcstea


1 kis cumisüveghez:
-1 teáskanál szárított alma
-csipetnyi ánizsmag
-fél teáskanál szárított citromfűlevél
-kis darab édesgyökér
Az almát kis kockákra vágjuk. Az ánizsmagot mozsárban öszetörjük, a
citromfűlevéllel, az almakockákkal és az édesgyökérrel a teáskannába
tesszük.
Egy lábosban 2 dl vizet 2 percig gyöngyözve forralunk, majd a
kannába öntjük.
10 perc után kis cumisüvegbe szűrjük a teát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés küldése