2009. október 15., csütörtök

Receptek 7. hónapos babáknak

A receptek a www.kismamablog.hu -ról vannak! Köszönjük!!!!

Receptek 7. hónapos babáknak

Ebben a hónapban ismét adhatóak a 6 hónapos korból jól bevált
pépek, de újabb finomságokat is bevethetünk.

A főzelékeket továbbra is érdemes 1/3 rész krumpliból és 2/3-ad
rész zöldségből készíteni, de most már kedvünk szerint
kombinálhatjuk a különféle zöldségeket.

A sárgarépa főzelékbe most már kerülhet fehérrépa és zeller is,
vagy egész egyszerűen megtehetjük azt, hogy a saját húslevesünkből
vesszük ki a kicsinek a burgonyát és a zöldségeket.

A borsó nagyon egészséges a babának, de a héjával együtt nem
igazán jó adni, mert puffaszt. Ezért aztán azt javasolják a
szakemberek, hogy szedjük le a borsó héját, azaz passzírozzuk át
valamilyen megfelelő eszközön (pl. egy kislyukú tésztaszűrőn vagy
teaszűrőn). Ez a művelet nagyon macerás, csak ráérős anyukáknak
ajánlott. Aki bátor és a babájának nincsenek emésztési gondjai, az
nyugodtan megpróbálhatja kapásból héjastól adni a borsót, de
tényleg óvatosan vezesse be, első nap csak 1-2 szemet adva, aztán
másnap kicsit többet és így tovább. Ha nem okoz gondot, akkor
maximum néhány bónusz pukival megússza a dolgot.
A borsószemekkel egyébként minden pici szeret játszani, ezért, ha
már szívesen csipeget önállóan a baba, nassként vagy uzsonnára is
nyugodtan kaphat megfőtt borsószemeket (sőt: ismerek olyan babát,
aki a mirelit borsót imádta szopogatni, de ő már 1 éves elmúlt),
amiket maga csipegethet el.
Aki nem akar a passzírozással vacakolni, az vagy kézzel
leszedegetheti a megfőtt borsószemekről a héjat vagy vásárolhat
előre elkészített borsópürét, ebből lehet teljesen ízesítetlen, bio
változatot is kapni, amit aztán lehet keverni krumplival, husival stb.

Az ételeket 7 hónapos korban még ne ízesítsük sóval, borssal,
cukorral, legfeljebb kevés tengeri sót adhatunk hozzájuk, de ezzel is
bánjunk csínján. Ételízesítőt, vegetát, paprikát ne használjunk!

Rakott cukkini


Kevés metélőhagymát kis olajon
megpirítunk, hozzátesszük a darált
pulykamellet, majd kevés vízzel
együtt pároljuk, amíg meg nem
puhul. Egy csipet tengeri sóval
ízesíthetjük. Ha nagyon darabos a hús
(mert nagyobb darabokra volt
darálva), akkor érdemes valamivel több vízben párolni, és
összeturmixolni, még mielőtt a cukkinire rátennénk.
Egy kisebb cukkinit megmosunk, héjától megszabadítunk,
felkarikázunk, és egy tűzálló tálba kevés olajra egy réteg cukkini, egy
réteg husival rétegenként haladva lerakunk, majd 200 fokon 25
percig fedő alatt sütjük, amíg a cukkini meg nem puhul, ezután még
5-10 percig fedő nélkül is sütjük.
Ha már van foga a babának, és szívesen fogadja a darabos ételt,
akkor elég villával összetörni neki a cukkinit, ha még csak pépeset
eszik, akkor turmixoljuk össze neki.

Ezt az ételt mi is vele ehetjük, csak akkor nagyobb adagot készítsünk
és a tűzálló tálba lerakott cukkini tetejét reszelt sajttal elkevert
tejfellel kenjük meg. Miután megsült, a babának az aljából adjunk,
ahol biztosan nincsen tejtermék.


Rakott brokkoli


Ugyanúgy készül, mint a rakott cukkini, csak
jó picire szétszedett, vízben megpárolt
brokkolikat tesszük le rétegesen a husival.


Tökfőzelék


Ehhez nagyon kevés főzőtök kell, egy átlagos tökből kb. 2 szeletke. A
többiből készíthetünk magunknak tökfőzeléket. A főzőtököt
megmossuk, megtisztítjuk a héjától és apróra felszeljük. 1 szem
krumplit megpucolunk, apróra vágjuk és a tökdarabokkal együtt
feltesszük főni. Kb. félidőben az apróra vágott kaprot hozzátesszük és
ízlés szerint tengeri sót is adhatunk hozzá. Ha megfőtt, a főzővíz egy
részével együtt (hogy ne legyen túl sűrű) összeturmixoljuk vagy
villával jól összenyomkodjuk.
8 hónapos kortól tejfelt is adhatunk hozzá!

Paradicsomos krumpli



Két szem burgonyát megtisztítunk és
felteszünk főni, közben két szem paradicsomot
megmosunk, megszabadítunk a héjától, apróra
vágjuk, majd a burgonyával együtt főzzük. Ha
megpuhult a krumpli, összeturmixoljuk, vagy jó
alaposan összenyomkodjuk villával. Kevés tengeri sóval,
bazsalikommal ízesíthetjük.
Amikor nincs friss paradicsom, hámozott paradicsommal készíthetjük
el, vagy saját befőzésű pürével, esetleg 100%-os paradicsomlével.


Paradicsomleves



1 adaghoz: 2 deci 100%-os paradicsomlevet teszünk fel főni,
petrezselyemzöldet, 1 szál megtisztított, felkarikázott fehérrépát
teszünk bele és dúsíthatjuk néhány kocka burgonyával is. Amikor
megfőttek a zöldségek, összeturmixoljuk.

Barackos uzsonna

2 evőkanál bio rizspelyhet forrásban levő vízbe dobunk, majd 4-5
percig főzünk. Ezt követően lecsöpögtetjük róla a vizet, majd
hámozott őszibarackkal vagy sárgabarackkal összeturmixoljuk.
Amikor már darabosat is fogyaszt a baba, akkor elég villával
összenyomkodni.
Tejpéppel, tápszerrel sűríthetünk rajta.
A barack helyett más idénygyümölcsöt, almapépet, meggyet, körtét is
tehetünk bele.


Banános-almás desszert


1 banánt, 1 szem almát és 1 szem őszibarackot megtisztítunk,
összedarabolunk és összeturmixolunk. Egy marék rizst puhára
párolunk és a gyümölcsökkel összekeverünk.
Banános barack
1 banánt és 1 szem őszibarackot
meghámozunk, összedarabolunk és
összeturmixolunk, esetleg kevés
tehetünk hozzá.
Tejes turmix is készülhet belőle, ha tápszerrel vagy anyatejjel
keverjük.
8 hónapos kortól joghurttal keverve is adható.


Gyümölcskrém

1 almát, 1 banánt és 1 szem narancsot megtisztítunk és apróra
vágunk. Két szál babapiskótával összeturmixoljuk. Aki nem akar
babapiskótát adni, az a Milupa hétgabonás pelyhet adhatja helyette.


Zöldségkrém

1 közepes cukkini (kb. az egész pép fele), 1 kisebb sárgarépa (kb.
negyed rész), 1 közepes burgonya (kb. negyed rész). A zöldségeket
megmossuk, meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Kevés vízben
15-20 percig pároljuk, majd mixerrel pürésítjük.


Finom salátafőzelék


2 közepes méretű salátalevelet jól
megmosunk, és alaposan szétfőzzük. Közben a
1 közepes sárgarépát, 1 közepes burgonyát és
egy fél szál fehérrépát megtisztítva, felkarikázva kevés vízben
megfőzünk, majd a végén a salátával összeturmixolunk.


Paradicsomos borsópüré

5 dkg zöldborsót megpárolunk. 1 közepes paradicsomot egy kis
apróra vágott petrezselyemmel és egy negyed apróra vágott zellerrel
összepárolunk, ha megpuhult a borsóval összeturmixoljuk vagy
villával összenyomkodjuk. Paradicsom helyett 100%-os
paradicsomlevet is használhatunk.


Paradicsomlé


Kevés apróra vágott petrezselymet és egy negyed apróra vágott
zellert megpárolunk, kevés tengeri sóval ízesíthetjük. 2 deci 100%-os
paradicsomlével összeturmixoljuk.


Barackos tejberizs


Két evőkanál rizst vízben megpárolunk, apróra vágott sárgabarackkal,
1,5 deci anyatejjel (vagy tápszerrel) összeturmixoljuk. Télen tehetünk
bele aszalt sárgabarackot is, ettől édesebb lesz.


Köleskása

1 teáskanál hántolt kölest 20 percig vízben áztatunk, majd 10 percig
vízben főzzük. Ha megfőtt, 1,5 deci anyatejet vagy tápszert adhatunk
hozzá.
Hajdinából is készíthető ugyanilyen módon, csak akkor 20 percig kell
főzni. Turmixolni nem kell.


Zöldségpüré

1/4 fej vöröshagymát, 1 közepes burgonyát, 1 sárgarépát, 1 kisebb
paradicsomot, 1/2 almát, kevés zellerzöldet felkockázunk, majd kevés
olajon és vízen megpárolunk a hagymával kezdve. Ezután felöntjük
annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és nagyon puhára főzzük. Villával
összetörve vagy turmixolva kínálható, esetleg kevés párolt
csirkemellet is lehet tenni bele.


Finomfőzelék


Felkockázott répát, karalábét,
burgonyát és zöldborsót
megpárolunk vízben, majd
összeturmixolunk.


Úgy is elkészíthető, hogy a burgonyát külön pároljuk meg,
összeturmixoljuk és a villával összenyomkodott zöldségek sűrítésére
használjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése